Dziś mamy 15 stycznia 2025, środa, imieniny obchodzą:
12 sierpnia 2024

II etap Bitwy Regionów. Poznaliśmy zwycięzców finału

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy

Podczas Miodowego Lata w Zarzeczewie, roztrzygnęliśmy II etap# Bitwy Regionów i tym samym poznaliśmy zwycięzców finału wojewódzkiego konkursu kulinarnego #BitwaRegionów w woj. kujawsko-pomorskim.

Komisja konkursowa obradowała w składzie: Tomasz Welter - ekspert kulinarny, Dorota Kalinowska - ekspert regionalny, Edyta Cieślak - przedstawiciel MRiRW oraz Michał von Ossowski - przedstawiciel KOWR.

I miejsce otrzymało KGW w Kruszynie za żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniaczkach - nagroda 5.000.00 zł oraz reprezentowanie woj. kujawsko-pomorskiego na finale ogólnopolskim.

II miejsce Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach za zakręconego jelenia na kapuście z bulwą wyjątkową - nagroda 3.500.00 zł.

III miejsce zajęło KGW Brzozie za podwodną pokusę w lesie - nagroda 2.000.00 zł.

Laureaci miejsc I-III otrzymali nagrody rzeczowe ufundował Kujawsko-Pomorski Oddział Regionalny ARIMR, a także vouchery na warsztaty kulinarne ufundowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Wyróżnienia dla KGW o wartości 500 zł ufundował Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Materiał: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 50 48

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ruszył nowy rok szkoleniowy. Przed Terytorialsami wiele wyzwań

8.Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony# Terytorialnej uroczyście rozpoczęła nowy rok szkoleniowy

(czytaj więcej)
0

Stopniowo zwiększaj dawkę ruchu. Zacznij od ćwiczeń w domu

Więcej ruchu to postanowienie# noworoczne, które często już pod koniec stycznia zostaje niezrealizowane.

(czytaj więcej)
0

Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo

Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności omi­nie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj da­nej rośliny w przyszłym roku.

(czytaj więcej)