Dziś mamy 5 stycznia 2025, niedziela, imieniny obchodzą:
16 września 2018

Duch rywalizacji i koleżeńskość

Fot. Grzegorz Perlik

Fot. Grzegorz Perlik

15 września miłośnicy ekstremalnych sportowych przygód zgromadzili się w Solcu Kujawskim na starcie II Biegu Najeżonego Przeszkodami „Jeżyk”. Po sukcesie pierwszej, zeszłorocznej edycji, w tym roku na starcie stanęła rekordowa liczba 170 zawodniczek i zawodników.

Bieg miał charakter crossu usłanego dziesiątkami naturalnych oraz skonstruowanych specjalnie na tą okazję przeszkód. Dystans wyniósł ponad 5 km. Ostatecznie zwycięzcą drugiej edycji „Jeżyka” został Piotr Jarząb z Solca Kujawskiego (czas 29:06 min), który o ponad pół minuty wyprzedził (również solecczanina) Krzysztofa Stomskiego. Trzecie miejsce na podium wywalczył Kamil Pawłowski z Chocenia.

Wśród kobiet najlepsza drugi rok z rzędu okazała się Jolanta Żal (Bydgoszcz), której pokonanie trasy zajęło 35:39 min. Obok niej kobiece podium uzupełniły Natalia Wesołowska (Toruń) oraz Natalia Kata (Solec Kujawski).

Co ważne, dystans ukończyli wszyscy, którzy wystartowali. Kolejność na mecie była tego dnia ważna, jednak duch sportowej rywalizacji oraz koleżeńskość przy pokonywaniu licznych, nierzadko ekstremalnych trudności na trasie, jeszcze ważniejsze.

Po zakończeniu biegu najlepsze trzy osoby w klasyfikacjach kobiet i mężczyzn uhonorowane zostały pucharami i dyplomami, zaś uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale oraz koszulki. Nagrodzono także najstarszą uczestniczkę biegu – Ewę Ossowską (Zblewo). Rozlosowano również upominki, których fundatorem była firma Rucken.

Następnie podczas wspólnej biesiady przy ciepłej grochówce nastał czas na konstruktywne dyskusje i zgłaszanie akcesu do przyszłorocznej edycji „Jeżyka 2019”.

Organizatorem imprezy było Nadleśnictwo Solec Kujawski, przy udziale MUKS „Start” Solec Kujawski, OSiR Solec Kujawski, OSP Solec Kujawski oraz portalu frit.pl.

materiał: ŁCz

Oceń artykuł: 16 20

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Nowe przepisy. Zmieniły się zasady selektywnej zbiórki odpadów

Od 2025 roku, zgodnie z przepisami #UE, wchodzi w życie obowiązek selektywnego zbierania odpadów typu: tekstylia, odzież, obuwie. To zadanie gmin, które jest realizowane w ramach Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK). Każda gmina zobowiązana jest ustanowić przynajmniej jeden taki punkt na swoim terenie. To tam powinny trafiać rzeczy, którym można dać drugie życie!

(czytaj więcej)
0

System lokalizacji AML. Nowoczesne technologie służące ratowaniu życia

Rozpoczyna się tworzenie# systemu, który ułatwi służbom ratowniczym dotarcie do osób wzywających pomocy. Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) podpisał umowę z Centrum Projektów Polska Cyfrowa (CPPC), aby wprowadzić nowoczesny system lokalizacji o nazwie AML (Advance Mobile Location). System tworzony we współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji, pomoże szybciej i dokładniej znaleźć osoby w potrzebie. Na realizację projektu przeznaczone zostanie prawie 33 miliony złotych. Jego pełne uruchomienie przewidziane jest w 2027 roku.

(czytaj więcej)
0

Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo

Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności omi­nie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj da­nej rośliny w przyszłym roku.

(czytaj więcej)