Ceny żywności rosną. Sposoby na oszczędne gotowanie

fot. pow.
Inflacja nieustannie rośnie, a wraz z nią# wzrastają ceny produktów spożywczych. Jeszcze rok temu przygotowanie posiłku dla całej rodziny wiązało się z wydatkiem rzędu 50 złotych. Dzisiaj za ten sam obiad zapłacimy o 20% więcej. Jak oszczędzać podczas gotowania i jeść zdrowo? Przedstawiamy 5 skutecznych sposobów.
Planuj zakupy i zrób listę produktów, które chcesz kupić
Każdemu zdarza się wejść do sklepu po kilka składników na obiad i wyjść z trzema torbami załadowanymi do pełna. Kuszą nas promocje, a półki sklepowe uginają się od towarów, ale dzięki liście zakupowej do koszyka trafi tylko to, co niezbędne. Ograniczymy w ten sposób wydatki, a przy okazji unikniemy wyrzucania jedzenia, którego nie zdążyliśmy zjeść przed upływem terminu ważności.
Dobrym nawykiem jest ustalanie menu na cały tydzień. Możemy przejrzeć gazetki z promocjami i stworzyć go na podstawie produktów z obniżonymi cenami. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż nieprzemyślany zakup artykułów w promocyjnej cenie z nadzieją, że może się przydadzą.
Zero waste w kuchni
Z badań przeprowadzonych przez PROM wynika, że Polacy marnują rocznie około 5 milionów ton żywności. Swój udział mają w tym restauracje i hotele, ale aż 60% odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Po części wynika to z braku przygotowania list zakupowych i ogromu jedzenia zalegającego w lodówce. Często zapominamy, że przy odrobinie fantazji, nawet z resztek można przygotować świetne posiłki i przekąski. I wcale nie potrzebujemy do tego tajemnej wiedzy kulinarnej.
Z przejrzałych owoców możemy zrobić np. pyszny sok. Z kolei dzięki suszarce do żywności możemy naturalnie zakonserwować warzywa, owoce, a nawet mięsa. Produkty przez dłuższy czas pozostaną zdatne do spożycia, a my zużyjemy je, kiedy będą potrzebne. Na obiad był rosół? Pamiętajmy, że ta pożywna zupa to nie tylko wywar. Z mięsa możemy przygotować potrawkę na następny dzień, a z warzyw – pyszną sałatkę jarzynową. Oszczędzanie w kuchni polega na mądrym gospodarowaniu zapasami z lodówki i wykorzystaniu wszystkiego, co się w niej znajduje.
Zdrowsze posiłki i oszczędność w jednym
Myślisz, że frytki przygotujesz tylko na oleju, a popcorn zrobisz wyłącznie w mikrofalówce? Nic bardziej mylnego. Wystarczy frytkownica beztłuszczowa albo maszynka do popcornu. „Dzięki beztłuszczowemu procesowi obróbki, frytki będą nie tylko zdrowsze, ale również tańsze w przygotowaniu. Litrowa butelka oleju kosztuje ok. 10 zł, a do tradycyjnej frytkownicy trzeba wlać przynajmniej dwie, czyli samo usmażenie porcji frytek kosztuje 20 zł. Opakowanie popcornu do mikrofalówki o wadze 90 gramów to koszt około 3 złotych – tyle samo zapłacimy za 0,5 kg ziaren do prażenia.” – podsumowuje Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete. To właśnie dzięki nowoczesnym urządzeniom, możemy w łatwy sposób zaoszczędzić podczas gotowania, a przy tym ograniczyć spożywanie niezdrowej żywności.
Ogranicz zakup gotowych produktów
Wiele osób używa w swojej kuchni produkty wysoko przetworzone. Gotowanie jest wtedy szybkie i łatwe. Jeśli jednak chcemy realnie oszczędzić, część produktów bez trudu przygotujemy w domu. Zamiast gotowego sosu na spód pizzy, lepiej przygotować go samodzielnie. Pomidory w puszce i blender pozwolą zrobić to dosłownie w kilka minut. Kupny makaron zamieńmy na ten domowej roboty. Będzie nie tylko taniej, ale też zdrowo i smacznie. Wystarczy urządzenie do makaronu – najlepiej takie z kilkoma poziomami regulacji grubości ciasta, dzięki czemu zrobimy spaghetti, lasagne czy tagietelle.
Wypiekacz do chleba będzie świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą móc sięgnąć po świeży bochenek zawsze, gdy tylko mają na to ochotę. Cóż może się równać zapachowi świeżego chleba? W dodatku ten wypiekany w domu nie zawiera żadnych polepszaczy smaku i zbędnych dodatków. Trzeba też powiedzieć, że pieczywo to jeden z tych artykułów, które najbardziej podrożały.
Jedzenie na dowóz? Nie, dziękuję
Któż z nas nie skorzystał choć raz z opcji jedzenia na dowóz? To często ostatnia deska ratunku dla tych, którzy nie planują swojego menu z wyprzedzeniem i w porze przygotowania obiadu odkrywają, że w lodówce jest tylko… światło. Niestety cierpi na tym domowy budżet. Koszt obiadu dla 4 osób z dowozem, to wydatek rzędu 150 zł – w tym budżecie można przygotować pełnowartościowe posiłki na dwa dni. Rozsądne planowanie menu i uzupełnianie domowych zapasów z tygodniowym wyprzedzeniem, w znacznej mierze pozwoli ograniczyć zamawianie posiłków. „A jeśli najdzie nas ochota na pizzę, to najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Z ulubionymi składnikami i chrupiącymi brzegami. Gorąca i aromatyczna, wyjęta prosto z pieca do pizzy, smakuje znacznie lepiej niż pizza na dowóz.” – podsumowuje ekspert marki Ariete.
Materiał: Karolina Cempel - Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
- Przesunięcia finansowe w budżecie. Budowa nowej świetlicy w Jarużynie
- Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji
- Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
- Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki
- Narodowy Dzień Pamięci "Żołnierzy Wyklętych”. Obchodzony od 2011 roku
Dodaj komentarz
Mama 4 plus. Od marca wzrost wysokości świadczenia

Na koniec 2024 roku w całym kraju# „matczyną emeryturę” z ZUS-u pobierało 59,6 tys. osób, a w województwie kujawsko-pomorskim – ponad 4,1 tys. Maksymalna wysokość tego świadczenia odpowiada gwarantowanej minimalnej kwocie emerytury, która od marca wynosi 1878,91 zł brutto
(czytaj więcej)Z Bydgoszczy na Hel. Będzie wakacyjne połączenie kolejowe

W wakacyjnym rozkładzie jazdy znajdzie się bezpośredni #pociąg z Bydgoszczy na Hel. Skład, który od 19 czerwca będzie kursować codziennie przez całe wakacje, nie ma jeszcze nazwy. Obsługująca kurs spółka Arriva ogłasza konkurs na nazwę dla tego pociągu. Na propozycje czekamy do końca marca. Można wygrać bezpłatny przejazd dla całej rodziny. - Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie – mówi marszałek Piotr Całbecki. Parterem konkursu jest samorząd województwa.
(czytaj więcej)Szkolenie sapera. Pola minowe oraz wysadzenie

W dniach 3-7 marca br. Centrum Szkolenia #Wojsk Obrony Terytorialnej zrealizowało ostatni etap szkolenia ukierunkowany dla nowych instruktorów w grupie inżynieryjno-saperskiej. W kursie udział wzięło kilkunastu żołnierzy z różnych Brygad Obrony Terytorialnej, którzy po jego zakończeniu powrócą do macierzystych jednostek gdzie będą odpowiadać za wyszkolenie kolejnych saperów.
(czytaj więcej)Przesunięcia finansowe w budżecie. Budowa nowej świetlicy w Jarużynie

Wójt Osielska uważa, że póki nie zostaną zakończone #prace związane z wymianą pokrycia dachowego na budynku świetlicy w Jarużynie, nie można dysponować pieniędzmi zaoszczędzonymi w przetargu.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!